Szálláshelyek, wellness, vendéglátás, szállás-utazás, belföldi turizmus, üdülési csekk, szállásfoglalás, útikalauz
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Heves megye

Heves megye


lapcsalád
Heves megye

Eger  -  A hevesi Bükk  -  Dél-Heves és a Tisza-tó  -  Gyöngyös és a Mátra  -  Hatvan és környéke

Heves megye változatos, gyakran viharos történelmének tanúi az építészeti emlékek, műemlék épületek. Váraink, kastélyaink, templomaink a múltat megismerni, átélni vágyó vendégeinknek nyújtanak látnivalókat, maradandó élményeket. Különösen a kora középkor szakrális építészete és a barokk kor hagyott gazdag örökséget az utókorra. A npi kultúra és építészet emlékeit gondosan őrzik a kis falvak tájházai, utcái, tere, és lakói. Mindenkinek ajánljuk, hogy járja be e vidék egyedi értékeit bemutató Palóc Utat. Érdemes részletesebben is megismerkedni kiállításaink, múzeumaink változatos - minden korosztály érdeklődését felkeltő -, gyüjteményeivel. Segítségükkel megelevenednek e régió történelmi hagyományai, emlékei, régi kori használati és dísztárgyai vagy a modern idők művészeinek alkotásai. Mindazoknak, akik jobban szeretik a zsongást, az aktív időtöltést, a szórakozást, igazi inyencségeket kínálunk. Heves megye a vendégváró események egész sorával kedveskedik vendégeinek egész évben. Olyan események ezek, melyek forgatagában Ön is a program szereplőjévé válik. Népzenei és néptáncfesztiválokon tanulhatja meg a híres magyar csárdást, barokk vacsoraesteken válogathat a fenséges étkek közül, lovagi viadalon próbálhatja ki ügyességét, vagy vidám halászléfőző vetélkedőn bizonyíthatja gasztronómiai jártasságát. Két történelmi borvidékünk szüreti rendezvényein megismerheti, a híres egri vörös- és a fínom mátraaljai fehérborokat. A szem és a fül gyönyörködtetésére szolgálnak a zenés fesztiválok, templomi vagy szabadtéri hangversenyek, az izgalmas lovas, kerékpáros és más sportesemények.
A “természet szerelmesei”, a kristálytiszta levegő, a szemet gyönyörködtető tájak és a csend kedvelői Heves megyében a kirándulási, túrázási lehetőségek gazdag bőségtáláról válogathatnak. Hazánk legmagasabb csúcsai, a mélyből feltörő ásványizek és a jótékony hegyvidéki klíma, melyekre a kíváncsi vendég a Mátra hegységben bukkanhat rá. Különleges természeti világ tárul az érdeklődő turisták szeme elé a Pély-hevesi Puszták Tájvédelmi Körzetben, ahol fokozottan védett madárfajok sokasága fészkel. A Bükk-fensíkot körülvevő sziklaszirtek vonulata, a meredek völgyek, szűk víznyelők, érintetlen bükkösök, a számtalan barlang, a gazdag növény- és állatvilág sok látogatót vonz e térségbe. A környezeti ártalmaktól mentes, szintet érintetlen Tisza-tó hatalmas öblei, lefűződött holtágai, szigetei, a gazdag hal- és vadállomány, a védett madárrezervátum a csendes pihenést és kikapcsolódást kínálják. Ha ön valamely hobbi “szerelmese”, kedvenc időtőltéséről szabadsága, üdülése idején sem kell lemondania! Sőt!
Évszázados Fürdőkultúránk hagyományaira messze földön híres gyógy- és üdülőhelyek épültek. Erdőségeinkben a nagyvadak, a dél-hevesi térségben a víziszárnyasok igéretes zsákmánnyal csábítják a vadászokat. Tavainkban kapitális méretű halak élnek. A Tisza-tónál a vízisportok szinte mindegyike kitünő feltételek között művelhető. A Mátrából a Tisza-tóhoz vagy onnan a Bükkbe kerékpározni egész napos programot jelent, ahol a Szalajka-völgy a hegyikerékpárosok paradicsoma. Heves megye a lótenyésztés fellegvára, a szilásváradi Ménesgazdaság és magánlovastanyáink szervezésében egész évben lehet lovagolni, fogatot hajtani, kocsikázni. Amikor télen a csillogó hó fehérre varázsolja a tájat, előkerül a szánkó, a síléc, kezdőthet a móka és a kacagás.

  • Heves megye az alábbi régiókra oszthatók:
Eger
A hevesi Bükk
Dél-Heves és a Tisza-tó
Gyöngyös és a Mátra
Hatvan és környéke


  • Kirándulási helyek Heves megyében
Verpelét: Verpelét, Kovácsműhely: A település főútja mentén található az egykori kovácsműhely, ahol a legenda szerint még Mátyás király is megpatkoltatta lovait.A múzeum a mesterség 19.századi eszközeit mutatja be. Verpelét és Tarnaszentmária között látható hazánk egyetlen parazitavulkánja.

Szilvásvárad:
Szilvásvárad, Szalajka-völgy: A szilvásváradi lovaspálya és a Fátyol-vízesés között utazhatunk hazánk leglátogatottabb kisvasútjával. A Szalajka-völgy látnivalói: Sziklaforrás, Erdészeti Múzeum, Fátyol-vízesés, Szabadtéri Erdei Múzeum, pisztrángos tavak, Istálloskői ősemberbarlang, tanösvény a Kalapat tetői kilátóhoz.

Erdőtelek:
Erdőtelek, Arborétum: Erdőtelek központjában található a hét hektáros arborétum, a hajdani Buttler-kastély kertjében. A színpompás virágú cserjék, örökzöldek és fák fajszáma már több mint 700.

Mátrafüred:
Mátrafüred, Sástó: Mátrafüred a Mátra hegység kedvelt üdülőhelye, kisvasúttal is elérhető Gyöngyösről. A közeli bércen Bene vára, romjai a Dobogó-hegyen a Kozmáry kilátó látható. Sástó hazánk legmagasabban fekvő tava (510m). A tó melletti kilátóból csodálatos panoráma nyílik.

Sirok:
Siroki vár: A Siroki vár a település fölé emelkedő kopár riolittufa kúpon, még romjaiban is lenyűgöző látvány. A temészetvédelmi területhez tartotó Várhegyről pompás kilátás nyílik a Mátra és a Bükk vonulataira.

Feldebrő:
Feldebrő, Altemplom: Európában és a keleti kereszténységben is egyedülálló, eredetileg öthajós sírtemplom. Feltételezhetően az Aba nemzetség családi monostora és temetkezőhelye volt. Altemploma teljes épségben megmaradt. A templom előtt Szent István király szobra áll.

Bélapátfalva:
Bélapátfalva, Apátsági templom: A bélapátfalvi ciszterci apátságot II. Kilit egri püspök alapította 1232-ben. A több szakaszban épült, puritán voltában is megigéző templom és az egykori monostor falai egy gyönyörű völgyben fekszenek, ahonnan tanösvény vezet a Bélkő hegy csúcsához.

Kisnána:
Kisnána, Vármúzeum: Kisnánán a Kompolti-család 15.századi gótikus várában múzeum működik. A vár tornából kellemes kilátás nyílik a környékre. A bejárat közelében érdemes megtekinteni a falumúzeumnak berendezett szlovák parasztházat.

Gyönygyös:
Gyöngyös, Szent korona ház: Az egykori Almásy palotában őrizték a napóleoni háborúk idején a magyar koronát. Ma a plébánia és a Szent Bertalan templom csodálatos kincstára található az épületben. A magyar közép- és reneszánszkori ötvösművesség különleges darabja a 16. századi úrmutató és a bőrtűs kelyhek.

Gyöngyöspata:
Gyöngyöspata, Jesse –fa oltár: A hagyomány Mátyás király 1460-ban itt nyert első csatájával hozza összefüggésbe a gótikus templom keletkezését, melynek oltára Európában egyedülálló műkincs. A Jesse-fa oltár Jézus családfáját mutatja be.

Váraszó:
Váraszó, Árpád kori templom: Váraszó község közepén, egy dombon áll a “kétsejtű” Árpád- kori templom, román stílusú falrészletekkel, gótikus freskómaradványokkal és különálló fa haranglábakkal.

Parádfürdő:
Parádfürdő, Cifraistálló: A kénes vizéről ismerté vált üdülőfalu látványossága az Ybl Miklós tervei alapján, 1880-ban épült uradalmi istálló. Díszes külseje és vörös márvánnyal díszített belső kialakítása miatt Cifra Istállónak nevezik. Ma a Kocsimúzeum látványos kiállításának és tenyészmén istállóknak ad helyet.

Heves:
Népművészeti kiállítás: A kiállítás a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet épületében kapott helyet. A jellegzetes motívumokkal készült textíliák a Népművészeti Mintaboltban megvásárolhatók. A műhelyben a látogatók kipróbálhatják a kéziszövést és népművészeti ajándéktárgy készítést.

Noszvaj:
Noszvaj, De la Motte kastély: Noszvaj büszkesége a későbarokk copf stílusban épült De la Motte kastély - amely ma múzeum és szálloda -, illetve a hozzátartozó három és fél hektáros angolkert. Érdemes felkeresni a Gazdaházat a számos hagyományőrző rendezvény egyikén, vagy a híres borospincéket.

Felsőtárkány:
Felsőtárkány: Egerből jól kiépített keréprárúton is elérhető a Szikla-forrás táplálta tavacska, amelynek közeléből erdei kisvasút jár az Egeres-völgyi Lovastanyához és a Vöröskő-völgyi erdei tanösvényhez. A Szikla-forrástól induló három tanösvényt végigjárva megismerhetjük a környék gazdag élővilágát.

Eger:
Eger, Specula: Különleges programot ígér a Líceum tornyában, a csillagászati múzeumban (régies nevén”Specula”), az Európában egyedülálló Camera Obscura megtekintése. A periszkóp a látogatók elé vetíti a város képét.

  • Palóc Út

“Palócország”. Ezzel a névvel illetik a Mátra északi lejtőitől körülbelül a Rima és a Sajó völgyéig, s a Bükk hegységtől nyugatra az Ipoly lapályáig terjedő, palócok lakta vidéket. A “Jó palócokat és Tót atyafiakat” a 19. században Mikszáth Kálmán emelte be az irodalmi köztudatba. A Palóc Úton járva megelevenedik előttünk az élő hagyomány: az építészet, a kézművesség, a gasztronómia, a népzene- néptánc. A kis falvakban ma is őrzik viseletüket, a nagyobb településeken rendezvények idézik fel hagyományaikat. Ezeken Ön is részese lehet a palócok ünnepeinek, megkóstolhatja ételeiket, boraikat, megtanulhatja táncaikat, játékaikat. Az itt élő emberek őszinte vendégszeretettel fogadják az utazókat, megőrzik és megmutatják ezt a gazdag népművészetet, s mindazt a szépséget, amit nemzedékek egymás utáni sora alakított ki. Jöjjön el Ön is, járja végig a Palóc Utat, látogassa meg településeinket, legyen részese rendezvényeink színes forgatagának!

Eger:
Eger a barokk, a bor, a fürdők és Dobó István városa, ahonnan a Mátra felé elindulva felfedezheti a völgyekben megbúvó kis palóc települések értékeit is.
Látnivalók: Palóc Népművészeti Kiállítás, Eger, Dobó út 12.

Sirok:
A község a Mátra keleti szélén, a két Tarna-patak összefolyásánál található völgykatlanban terül el. A várhegy kopár riulittufa kúpján épült erődítmény, alatta a régi pincesor és a modern belső részek kellemes összképet nyújtanak.
Látnivalók: Borics Pál hagyatéka

Recsk:
Gyönyörű természeti környezetben gazdag növény- és állatvilág, számos programlehetőség várja a látogatókat a Mátra északi lábánál: Nemzeti Emlékpark, Arborétum, túraútvonalak, Búzás-völgyi horgásztó, Helytörténeti és Bányászati Múzeum.
Látnivalók: Tájház és Alkotóház, Recsk, Kossuth út 118.

Mátraderecske:
Több mint 600 éves palóc település a Mátra északi lábánál. Különleges értéke a föld alól feltörő gyógygáz, melyet a mofettában szárazfürdő-kezelésekre használnak.
Látnivalók: Népművészeti ház, Mátraderecske, Deák F. út 1.

Mátraballa:
A Mátra északi lábánál, Pétervásárától 10 kilométerre található igazi, nyugodt légkört árasztó, felfedezésre váró település. Mátraballa látványossága a Millenniumi csodaszarvas emlékmű, mely egy 300 mázsás szikla tetején áll a szépen gondozott park közepén. A szobor Király Róbert szobrászművész alkotása.
Látnivalók: Tájház, Mátraballa, Petőfi S. utca 4.

Pétervására:
Ahogy ide érkezünk megérint a tiszta levegőjű, rendezett település bája. A műemlékek megtekintése után kirándulásokat tehetünk a környéken: Erdőkövesd, Váraszó, Istenmezeje.
Látnivalók: Plébániatemplom, Pétervására, Templom út 7.

Parád:
Három településrész: Parád, Parádfürdő, Parádóhuta főnemesi családok ősi birtoka, több évszázados gyógyfürdőkultúrával. Ma kedvelt üdülőhely.
Látnivalók: Palóc Ház, Parád, Sziget út 10, Tájház, Kossuth L. út 53, Asztalos Joachim népi fafaragó kiállítása, Hársfa út 6, Baji Imréné kosárfonó népi iparművész kiállítása, Sziget út 8.

Bodony:
Hagyományaikat máig élénken őrzik emlékezetükben az idős emberek.
Látnivalók: Népművészeti Ház, Bodony, Kossuth L. út 59, Les Gábor népi iparművész, fazekas, Kossuth L. 55.

Mátrafüred:
A Mátra hegység közkedvelt klimatikus üdülőhelye Mátrafüred. Gondozott, parkosított környezet, vendéglátó- és szálláshelyek gazdag kínálata, számos program és kirándulási lehetőség várja a vendégeket.
Látnivalók: Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás, Mátrafüred, Pálosvörösmarti út 2.

Nagyréde: A bor termeléséről ismerté vált település életében fontos szerepet játszik a hagyományőrzés. Műemlékek, kiállítóhelyek és köztéri műalkotások bizonyítják az itt élők kultúra iránti fogékonyságát.
Látnivalók: Zsellérház, Nagyréde, Erzsébet tér 1.

Gyöngyöspata:
A település gótikus templomáról, annak egyedülálló műkincséről ( a Jézus családfáját bemutató Jesse-fa oltárról) és fínom boráról nevezetes.
Látnivalók: Tájház, Gyöngyöspata, Dobrányi út 2.

Boldog:
A híres boldogi népviseletet jelentősebb alkalmakkor ma is viselik. A különleges esküvői cifrázott kalács alapja egy 15-20 kilós fonott kalács, amit 200-250 mézeskaláccsal és papírrózsákkal díszítenek.
Látnivalók: Tájház, Boldog, Kossuth L. út 32.

  • Heves megyei turisztikai rendezvények
Január:
Téli Mátra Teljesítménytúra – Mátra
Március:
Egri Tavaszi Fesztivál – Eger
Április:
Húsvéti Vendégvárás – Noszvaj
“Húsvéti falatkák, kisnánai borocskák” – Kisnána
Mátrabérc és Hanák Kolos teljesítménytúrák – Sirok-Kékestető
Május:
Repülőnap-Majális – Gyöngyös
Nyitott Pincék Napja – Nagyréde
Orbán-napi borünnep – Gyöngyös
Orbán-napi borünnep – Kisnána
Outdoor Fesztivál – Szilvásvárad
Hegyi kerékpáros maraton – Bükki Nemzeti Park
Június:
Ma vagyon, ma vagyon piros Pünkösd napja - Noszvaj
Várnapok – Sirok
Bene búcsú – Mátrafüred
Július:
Várjátékok – Kisnána
Mátrai Veteránautó találkozó – Gyöngyös
Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján – Eger
Palóc napok – Parád
Barack napok – Kisnána
Végvári Vigasságok – Eger
Lovasnapok – Szilvásvárad
Nemzetközi motorostalálkozó – Sirok
Fesztivál a Barokk Egerben – Eger
Bükki Művészeti Napok és Régi Zene kurzus –Bélapátfalva
Augusztus:
Bormustra – Eger
Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó – Eger
Szüreti Napok – Nagyréde
Szilvanap – Noszvaj
Szeptember:
Burgonyanap – Mátraballa
Gulyásfőző verseny – Lőrinci
Mátra mountainbike-maraton – Mátraháza
Szüreti Napok – Gyöngyöspata
Noszvaji Pince-napok – Noszvaj
November:
Újbor ünnepe – Nagyréde
Újbor ünnepe Szent Márton Napján – Noszvaj
“Bozsolé Napok” – Kisnána
December:
Karácsonyi Vásár – Eger
Karácsonyi Lélekmelegítő – Kisnána
Szent János Napi Borszentelés – Eger
Borszalon – Eger

  • Turisztikai információ
Tourinform Eger, Bajcsy Zs. Út 9.
Tourinform Gyöngyös, Főtér 10.
Tourinform Kisköre, Kossuth L. út 8.
  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
OnlineLap.COM www.onlinelap.com
Szálláshelyek, vendéglátás
Országos lap
Copyright ©2004- 2020. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 117619277