Szálláshelyek, wellness, vendéglátás, szállás-utazás, belföldi turizmus, üdülési csekk, szállásfoglalás, útikalauz
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Észak-Magyarország / Heves megye

Parád

Parád / Parádfürdő

"Ahol elvesznek a tradíciók,
ott kilyukad az idő, elpereg a múlt"

(Ancsel Éva)


A Mátra északi lábainál, Gyöngyös és Eger között félúton, a Tarna-patak festői völgyében helyezkedik el a kétezer-háromszáz lelket számláló település. Nemcsak a földrajzi adottságaink méltók arra, hogy büszkék legyünk környezetünkre, hanem történelmi, néprajzi múltunk is. Parád, a Palócföld központja, ahol nemcsak tárgyi emlékeinkkel, mint a 180 éves Palócházzal vagy az elődeinktől örökölt használati eszközök bemutatására fenntartott Tájházzal őrizzük a múltat. Emellett hagyományőrző csoportjaink is ápolják a tradícionális értékeinket.
Parád közel ötszáz éves. Az elmúlt évszázadok alatt a magyar történelmet formáló nemesi családok rendelkeztek itt birtokkal. Látványos fejlődés a Károlyi család hatására indult, akik megteremtették Parádfürdő gyógyfürdő-kultúrájának és építészeti stílusának alapjait. A kénes csevice és a timsó gyógyászati alkalmazása a 18. században kezdődött el. A pihenni, gyógyulni vágyó vendégek fogadására szállodák, fürdő és vendégházak, épületek, majd a század végén Ybl Miklós tervei alapján felépült az Ybl Szálló, az Erzsébet Szálló, amely most három csillagos szuperior szintű szolgáltatásokkal, várja a vendégeket. Ebben az időszakban épült az Európában is különlegességnek számító Cifra Istálló. A Károlyi park évszázados fái alatt sétálva ma is ráérezhetünk a múltszázad hangulatára. 1936-ban készült el és a vendégek közkedvelt bálterme volt és ma is a falu kulturális rendezvényeinek központja eredeti szépségében funkcionáló Freskó étterem, melynek falait nagyméretű pannók díszítik. A gyógy-idegenforgalmi lehetőségek fontos szerepet játszottak a falu fejlődésében: a Parádfürdői Állami Kórház ma rangos helyet foglal el az ország egészségügyi hálózatában, ahol többfajta vizet alkalmaznak a betegségek kezelésére.

Egyetlen település sem élhet meg csakis a múltjából, ám azt ápolni kötelessége. A jelen tiszteletének és a múlt megbecsülésének szímbólumaként született meg községünk legnagyobb rendezvénysorozata, a Parádi Palócnapok, amelyet minden év júliusában több száz hagyományőrző részvételével rendezünk meg. A több napos programsorozatot ma már országos vadételfőző verseny is színesíti. Ezen, országosan is ismert hagyományőrző napokra több ezer vendég érkezik községünkbe. Az idelátogatók nemcsak a programok gazdagságát élvezhetik, hanem felfedezhetik a Mátra szépségét és megismerkedhetnek a palóc tájegység jellegzetességeivel.
Abban a reményben ajánljuk Parádot figyelmükbe, hogy az idén már Önöket is a vendégeink között köszönthetjük.
  • Parádi programajánló
Július :
Parádi Palócnapok : "Hang és Mozdulat" - Kistérségi Táncfesztivál
Palócnapi Vadételfőző versengés
  • Programok
- Parádfürdő megismerése, történelmi áttekintés séta: Freskó Étterem, gyógyvízmúzeum, őspark, Károlyi kastély, kocsimúzeum (Cifra Istálló).
- Parád nevezetességei: Palócház, Tájház
- Parádsasvár: üvegmúzeum
  • Parádi Idegenforgalmi Egyesület
Parád többszáz éves település, Óhutának nevezett részén ll. Rákóczi Ferenc fejedelem 1708-ban üveghutát épített, amelyet később áttelepítettek Parádsasvárra, ahol ma is készítenek kristályüveg tárgyakat. Parádfürdőn pedig (amely szintén Parád része) már a 18. század végén felfedezték a gyógyvizet, amit 1813 óta használnak gyógyításra. Ha eljönnek hozzánk a Parádi Idegenforgalmi Egyesület bemutatja a vendéglőket, ahol házi ételeket és palóc ételkülönlegességeket fogyaszthatnak. Gondoskodunk programokról is: túravezetőnkkel rövidebb, hosszabb túrákat tehetnek a környék gyönyörű tájain. Idegenvezetőink megmutatják a helytörténeti érdekességeket és ha kívánják, kirándulást szervezünk távolabbi területekre ( Eger, Bükkszék, Szilvásvárad ). Természetesen szabadidőt is hagyunkÖnöknek, hogy igénybe vegyék szolgáltatásainkat: a szoláriumot, a kerékpárkölcsönzőt, vagy vásároljanak emléktárgyakat, kristálytermékeket. A horgászok feltétlenül hozzák el felszerelésüket, mert öt horgásztó van a környéken! Aki pedig lőni akar, vadászatra is van lehetőség!

Parádi Idegenforgalmi Egyesület
3240 Parád, Kossuth u. 234.

  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
OnlineLap.COM www.onlinelap.com
Szálláshelyek, vendéglátás
Országos lap
Copyright ©2004- 2019. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 107483464